• ALLTID FRI FRAKT / Säker betalning med Klarna & Swish
Payment with Visa Payment with Mastercard in white color Payment with Klarna Payment with Swish
DHL / Post Nord

Kemikalier i vår vardag

Tvättmedel och sköljmedel saluförs i olika former, i pulverform, i flytande form, som gel, förpackade som tabletter, flingor och så vidare. De flesta tvättmedel och sköljmedel innehåller ofta kemikalier som surfakanter, vattenavhärdare och zeoliter. Dessa ämnen kan våra reningsverk ha svårt att samla upp och kan ibland ta sig rätt ut i vår natur. Det är dessa ämnen som skapar övergödning och påverkar mikroorganismer negativt samt sägs ligga bakom många av våra allergier.

Surfakanter är ytaktiva ämnen och kallas ofta för tensider på innehållsförteckningarna. Dessa ämnen påverkar ytspänningen på vattnet vilket gör så att tvättmedlet tränger djupare in i kläderna. När dessa ämnen hamnar i vår natur påverkar de bl.a. mikroorganismer negativt.

Fosfater är bl.a. boven bakom den ökande algblomningen i östersjön och är ett ämne som Naturskyddsföreningen vill förbjuda helt och hållet.  

Parfymer tillsätts idag i väldigt många av våra hushållsprodukter och har på senare tid blivit ett stort problem för många. Det misstänks att syntetisk parfym ligger bakom många av dagens allergier.

Ftalater är ett mycket omdiskuterat ämne som misstänks vara hormonstörande och ligga bakom många av våra allergier och hudirritationer/eksem. EU har förbjudit de flesta typer av ftalater men det är tyvärr ett ämne som fortfarande används i sköljmedel.

Många av de kemikalier som används idag har svårt att fångas upp av våra reningsverk och rinner rakt ut i våra sjöar och vattendrag vilket påverkar vattenlevandevande organismer negativt. Vi tror att vi alla kan göra små förändringar i vår vardag som kan ha stora effekter för vår miljö, välj därför giftfritt du med!